Nyt fra DIRA
Robotnyt fra gemmerne: Når medarbejderne er med
Robotnyt fra gemmerne: Når medarbejderne er med
29. juni 2022
I anledning af DIRAs 40 års jubilæum har vi fundet en artikel fra gemmerne, som i den grad stadig er relevant. 'Når medarbejderne er med, går det bedre end forventet' blev første gang bragt i DIRAs nyhedsbrev nummer 4 i november 1988.
Englænderne vil have de blomstrede, amerikanerne vil have de store, italienerne kan bedst lide de marmorerede, mens franskmændene er lune på de muslingeformede toiletsæder.
Førhen var et toiletsæde sort. Kort og godt. Ikke noget pjat med modefarver. Sådan er det ikke længere.
- Behovet for at lave små serier er meget stort. Vi har cirka 30 modeller og over 100 forskellige farver, så det er nødvendigt med fleksibilitet og hurtig omstilling, fortæller fabrikschef William Skov fra virksomheden Pressalit A/S i Ry.
Pressalit A/S eksporterer 85 pct. Af sine toiletsæder til udlandet. Konkurrencen er hård, og når det går godt for den danske virksomhed, skyldes det blandt andet, at man tidligt har satset på både godt design og ny teknologi.
Klar melding
DIRA-information har besøgt virksomheden, der fornyeligt har indrettet en splinterny fabrikshal.
Foruden medarbejderne arbejder seks ASEA robotter døgnet rundt i den nye hal. Efter nytår installeres endnu to robotter, og de bliver ikke de sidste.
Fabrikschef William Skov fortæller: - Det startede i januar 1983, hvor vi holdt et to-dages seminar for medarbejderne. Her fortalte vi, at vi ville indføre ny teknologi i form af industrirobotter. Samtidig understregede vi, at ingen ville blive fyret af den grund. Måske ville enkelte medarbejdere få nogle nye arbejdsområder, men ingen skulle afskediges. Jeg tror, det betød meget for vores medarbejdere at få sådan en melding.
William Skov tilføjer, at det er vigtigt at have medarbejderne med sig, når man går i gang med at ændre på forskellige forhold på fabrikken.
- Hvis en virksomheds ledelse træffer en beslutning hen over hovedet på sine medarbejdere, skal ledelsen være 200 pct. sikker på sin beslutning. Men har man ”manden på gulvet” med sig, behøver man kun være 75 pct. sikker, mener William Skov.
- Vi havde oprindelig sat fire uger af til indkøring af vores robot, men det holdt ikke. Vi brugte faktisk ni uger. Til gengæld blev vores medarbejdere så fortrolige med robotten, at de var i stand til at pege på nogle ting, der kunne rettes, sådan at cyklustiden blev nedsat med 12 pct. Det er vanvittigt at spare på medarbejderuddannelsen. Vi har den regel, at alle, der er ansat i den afdeling, hvor vi har vores robotter, skal på et robot-kursus. Også de medarbejdere, der til daglig ikke direkte arbejder med robotterne. Men når de har sådan et kursus bag sig, kan de gå ind og afløse, hvis der er behov for det. Og det betyder også, at selve ånden i afdelingen er helt anderledes, end hvis de forskellige medarbejdere ikke forstod robotterne, fortæller William Skov.
Særbehandling
Robotterne på Pressalit A/S udfører to operationer: Slibning og overfladebehandling.
- Jeg tror, vi fik særbehandling af ASEA, for selvfølgelig var de også interesserede i, at vores visionssystem ville fungere optimalt.
De tilpassede deres standard-vision-system til vores behov, og det betød, at vi fik, hvad vi havde brug for. Vi tog ingen chancer, siger William Skov.
Han understreger, at det er vigtigt at starte langsomt, og man skal ikke – i produktionen – gøre sig afhængig af robotten, før den kører tilfredsstillende.
På Pressalit A/S tog det et års tid med diverse justeringer og eksperimenter, men så kørte maskineriet også som oprindeligt planlagt.
- Måske kørte det endda endnu bedre, end vi havde forestillet os, fortæller William Skov.
God forretning
Pressalit A/S valgte at køre med standardrobotter af typen IRB 60/2.
-Robotterne er egentlig et nummer for store i forhold til det arbejde, de skal udføre, men vi mener alligevel, at vi valgte den rigtige model. De er så kraftige, at vi ikke har problemer med slitage, siger William Skov.
Før virksomheden tog robotterne i brug, kørte man i almindeligt daghold. Nu kører produktionen i tre-holds-skift.
Fabrikken har halveret råvarelageret og mere end halveret færdigvarelageret efter indførelsen af ny teknologi. Samtidig er mellemvarelageret næsten udryddet, og selve produktionen er blevet væsentligt større.
Som William Skov udtrykket det:
- Ja, på lang sigt har robotterne været en rigtig god forretning for os. Virksomhedens største svaghed ligger i presseriet. Før tog det en mand otte timer at skifte fra en farve til en anden. Nu tager det 20-30 minutter, men William Skov ser gerne, at processen går endnu hurtigere.
- Da vi i sin tid startede, ville vi gerne have snakket med andre virksomheder, der havde erfaring på robotområdet, fortæller William Skov.
Men de, der går i spidsen, må tit gøre sine egne erfaringer. For at hjælpe andre virksomheder, der overvejer, at indføre robot-teknologi, sagde Pressalit A/S ja til at være vært ved en række demonstrationsdage.
- Utroligt mange besøgte os, og hver gang var der nye diskussioner, som vi selvfølgelig også fik noget ud af. Mange mennesker har senere givet udtryk for, at vi har hjulpet deres virksomhed til at lettere at forcere nogle afgørende hurdler. Og det er da dejligt, hvis folk kan bruge vores erfaringer til noget, slutter William Skov.