Her er de nominerede til DIRA Teknologiprisen 2022


Glemt kodeord / Skift kodeord

Bliv en del af DIRA

Opret gratis bruger
Opret medlemskab
Luk

Indtast email og få tilsendt et link til ændring af kodeord


Tilbage

Tilbage

Tilbage
Nyt fra DIRA

Her er de nominerede til DIRA Teknologiprisen 2022

Her er de nominerede til DIRA Teknologiprisen 2022

7. april 2022

Dansk Robot Netværk (DIRA) uddeler hvert år en pris til en teknologi, der kan inspirere og øge kendskabet til nye teknologiske muligheder. Her er de tre nominerede til DIRA Teknologiprisen 2022.

Juryen til DIRA Teknologiprisen 2022 har nu udpeget de tre teknologier, der i år er nomineret til prisen, der hædrer et nyt og unikt produkt.

Hvor man før tænkte meget traditionelt, når der blev snakket om robotteknologi. Så bevæger og udbreder teknologien sig mere og mere til mange forskellige brancher.

Det er dette års nominerede til DIRA Teknologiprisen 2022 et godt eksempel på.

- Vi bevæger os over i noget andet end udelukkende traditionel industriautomation. Og det er glædeligt, at vi hvert år ser løsninger inden for nogle af de brancher, der er svære at automatisere i, lyder det fra dette års jury.

- Teknologierne i år taler ind i en værdiskabelse. Det er teknologier, der både kan gavne virksomhederne og brancherne, og så er de alle tre med til at forbedre arbejdsmiljøet, tilføjer juryen.

Juryen har netop voteret, og de tre nominerede til DIRA Teknologiprisen 2022 er fundet blandt de mange gode indstillede teknologier. Et nomineringsfelt, der endnu en gang viser teknologiernes enorme spændvidde, potentiale og nytænkning.

De tre nominerede er:

COBOD International med sin 3D-printer BOD2, der kan printe bygninger og andre strukturer i beton til byggebranchen. Teknologien printede i 2017 Europas første bygning i Nordhavn og har efterfølgende printet alt fra treetagers huse til ti meter høje vindmølletårne.

3D-printeren BOD2 kan være med til at automatisere en meget stor industri – nemlig byggebranchen.

- Det er både voldsomt modigt og ædelt at udfordrer en stor og konservativ branche, som byggebranchen er. Flere forinden har forsøgt at automatisere denne branche, og det er modigt at COBOD International giver sig i kast med det også. OG så er de kommet meget længere end bare startfasen, lyder det blandt andet fra juryen. 

Farmdroid med robotten FD20, der kan automatisere og samle flere processer i landbruget, som normalt kræver flere redskaber. Robotten sår både frøene, samtidig med at den efterfølgende luger mekanisk.

En solcelledrevet letvægtsrobot, der bekæmper ukrudt uden brug af eksterne energikilder eller pesticider, giver mange fordele i en verden hvor nye teknologier skal være bæredygtige og kunne implementeres globalt – også i lande uden stærk infrastruktur.

Om nomineringen udtaler juryen blandt andet:

- Den her teknologi taler direkte ind i noget, som er en del af danskernes DNA. Landbruget fylder stadig meget i Danmark, og den her robot kan være med til at sikre det i fremtiden. Det er også fantastisk, at teknologien bidrager til, at man kan dyrke og holde en mark ren uden brug af hænder og sprøjtegift. 

OnRobot for sin OnRobot Palleteringsløsning, der er markedets første komplette og standardiserede robot-palleteringsløsning, som kan automatisere pakning af paller og lignende. Teknologien gør det muligt for slutbrugeren at indstille og programmere palleteringen selv samt at flytte den hen i produktionen, hvor behovet er.

Med OnRobot Palleteringsløsning kan medarbejderne frigøres fra det ensidige palleteringsarbejde og i stedet løse mere komplekse og mindre gentagende og ensidige opgaver, og det kan gøre i mange brancher og industrier.

- Palletering foregår rigtig mange steder, og derfor er der også et stort marked for det her. Det er imponerende, at OnRobot er lykkedes med at samle så mange forskellige færdigheder i én løsning, der både tager højde for robotten og opgaven. Det er en moden teknologi, lyder det fra juryen.

Juryen til DIRA Teknologiprisen 2022 består af personer, der repræsenterer pressen, industrien, investorer samt industrien. I juryen sidder Bjørn Godske, journalist ved Ingeniøren, John Christiansen, Head of R&D Automation, LEGO, Lasse Kieffer, entreprenør og investor, samt Jens Johansen, erhvervs- og porteføljekundechef i Vækstfonden.

Mød vinderen

Før den endelige vinder af DIRA Teknologiprisen 2022 udpeges skal de tre nominerede produkter fremvises af deres virksomheder til DIRA Business 2022, der finder sted den 5. maj 2022. Her får juryen og de mange besøgende mulighed for at se produkterne og snakke med opfinderne. Vinderen af DIRA Teknologiprisen 2022 bliver afsløret til DIRA Business Jubilæumsmiddag den samme dag, og prisen overrækkes igen i år af teknologiekspert David Guldager.

Tilmeld dig ROBOTBRAG, herunder DIRA Business 2022, her.

 

Fakta:

Tidligere prismodtagere:

2021: Flow Robotics

2019: Enabled Robotics